Szpinak i jego całoroczna uprawa.

Szpinak to roślina, która jest składnikiem wielu dań, często również bardzo wykwintnych. Od pokoleń znienawidzony jest przez dzieci, jednak dorośli doceniają go za szereg walorów smakowych oraz odżywczych. W sprzedaży dostępny jest cały rok, ale osoby posiadające własny ogródek z powodzeniem mogą uprawiać w nim to zielone warzywo, nic bowiem tak nie cieszy, jak własnoręcznie wyhodowane w nim rośliny.

Warzywo tylko na jeden sezon?

Mało kto wie, że szpinak można uprawiać całorocznie, występuje on bowiem w odmianach wiosennych, letnich, jesiennych, jak również takich, które zimują w gruncie. Każda z tych odmian smakuje wyśmienicie, jednak różnią się one pod względem wyglądu, faktury liści oraz oczywiście – smaku.

Tak więc, aby cieszyć się całoroczną uprawą szpinaku, należy ściśle trzymać się terminów jego wysiewu, które przypadają kolejno na:

– marzec do połowy kwietnia – wówczas zbiory przypadają w maju

– przełom lipca i sierpnia – plony zostaną uzyskane we wrześniu i październiku

– wrzesień i październik – wtedy plon zostanie uzyskany w zależności od pogody wiosną kolejnego roku.

Szpinak – dlaczego warto go jeść?

To zielone warzywo naprawdę warto włączyć do swojej diety, jest bowiem bogatym źródłem przeciwutleniaczy działających na nasz organizm odtruwająco i odmładzająco. Świetnie więc oczyszcza organizm, a dodatkowo jest niskokaloryczny, sprzyja również budowie masy mięśniowej – warto więc go spożywać będąc na diecie nie tylko redukcyjnej.

Najbardziej odżywczy dla naszego organizmu jest szpinak zimowy, dostarcza bowiem cennych witamin i minerałów w czasie, kiedy brakuje sezonowych świeżych owoców i warzyw.

Szpinak najsmaczniejszy jest świeży, jeśli jednak zbiory są zbyt obfite, wówczas można z powodzeniem go zamrozić i wykorzystać w późniejszym czasie. Szpinak z ogródka smakuje wyśmienicie, ale kiedy tego ogródka brakuje, można wówczas szpinak uprawiać w pojemnikach i doniczkach – udaje się nawet na kuchennym parapecie.

Author: slonecznygrodek72.pl