Współcześnie wielu z nas nie wyobraża sobie życia bez kubka herbaty z samego rana lub filiżanki kawy. Istnieje wiele odmian herbat oraz kaw. W przypadku herbat możemy mówić o odmianie białej, czerwonej, zielonej, czarnej. Jednakże nawet herbata zielona posiada kilka pobocznych gatunków. Jak je rozpoznać?
Ogromne znaczenie ma region świata, z której pochodzi dany napój. Wpływ mają również pory roku i dnia, wiek zbieranych liści, sposób ich zwijania. Każda zielona herbata i jej gatunek różnią się między sobą wyglądem liści, smakiem, zapachem, kolorem, zawartością kofeiny.
Szczególnie ta ostatnia cecha ma istotne znaczenie dla nas, jako smakoszy herbat. Wszystko obraca się bowiem wokół teiny, czyli związku chemicznego, który pobudza nas. Ma niestety też i złe strony, może przyczyniać się do anemii. Pamiętajmy, by przy wybieraniu naparu sugerować się wskazówkami zorientowanego sprzedawcy (dlatego herbata zielona jest najlepsza w herbaciarniach) oraz nie przesadzać z ilością wypitych filiżanek.
Jedno jest pewne – warto pić herbatę, a w szczególności zieloną odmianę, gdyż ma właściwości odchudzające oraz zdrowotne. Musimy tylko pamiętać, że co za dużo to niezdrowo.
Najnowsze komentarze